GRAFISK FACILITERING
Grafisk facilitering handlar om att leda en process – att facilitera – genom att använda bilder interaktivt. Gärna genom stora visuella mallar. Bilderna som växer fram bidrar till deltagande, kreativitet och tydlighet.
Frågeställningar att utforska genom att rita kan vara: Hur ser vår organisation ut? Dvs det som inte syns i det formella organisationsschemat. Hur ser vår företagskultur ut? Hur ser vårt arbetssätt ut? Hur ser vår kunds situation ut? Hur ser vår beslutsprocess ut? Hur ser vägen till att nå vår vision och våra mål ut?
Ibland startar vi på det vita pappret och utforskar frågeställningarna, ibland förbereder vi genom mallar.
Så gott som alla utvecklingsprocesser och dilemman kan utforskas genom att konkret synliggöra dem. Frågeställningarna är oändliga.
Exempel på områden: Visionsarbete, innovationsprocesser, forskning och utveckling, mål- och strategiarbete, affärsplan, värderingar, omvärldsanalys, storytelling.
Vad behöver du synliggöra i din organisation? Kontakta mig.
Om facilitering:
Engelskans facilitate betyder att underlätta och förenkla. En facilitator arbetar med att få en grupp människor eller en organisation att arbeta mot ett gemensamt resultat genom delaktighet, kreativitet och tydlighet. Det kan handla om ett enstaka möte eller en hel förändringsprocess. Som facilitator fokuserar jag på processen och håller mig neutral till sakfrågorna.
Nedan är ett exempel på en stor mall vi jobbade med i ett internationellt uppdrag. Grenarna symboliserar olika teman och grupperna valde tema och fyllde på trädet med postitlappar som svar på olika frågeställningar. Solen representerade visionen. Resultatet blev tydligt och överskådligt för alla medverkande.
Mötesmärken
Dessa mötesmärken är klistermärken som du kan använda på dina möten, utbildningar och workshops för att prioritera bland förslag, kommentera och uttrycka känslor.
Köp dem hos Resultatbolaget via denna länk: https://shop.resultatbolaget.se/front-page/motesmarken
Ange facilitering som rabattkod i kassan när du checkar ut, så får du 10 % rabatt.
Att använda visuella mallar i grafisk facilitering:
Att facilitera grafiskt innebär ibland att designa och rita stora mallar för att stödja dialogen i samband med workshops. De stora bilderna underlättar för deltagarna att se såväl sin process som resultatet.
Den stora visuella mallen bidrar till att skapa mening, tydlighet och lust i de många möten som saknar fokus, syfte och mål.
Genom att kombinera facilitering och stora visuella mallar kan man få ett fokus i gruppen, få deltagarna att lättare förstå uppgiften snabbt och på så vis skapa engagemang och lust.
När man ser upplägget och kan följa det steg för steg så förstår man att det finns ett förberett flöde för mötet – det blir ett lugn i gruppen. Det underlättar dessutom betydligt för mötesledaren eftersom man tvingas förbereda sig, tänka igenom och verkligen förstå vad som ska göras.
Viktigt att tänka på innan jag gör den visuella mallen:
Vilken typ av möte ska jag jobba med? Hur skulle det visuella uttrycket kunna stötta processen? Vad är syftet med mötet och vilket resultat ska skapas? Är detta möte en fas i ett förändringsarbete, är det en idégenerering eller ett beslutsmöte? Vilka frågeställningar och teman ska behandlas? Hur kan olika metaforer stärka budskapet? Finns det visuella element hos organisationen som kan användas?
Exempel på ett upplägg med grafisk facilitering och graphic recording:
- Tillsammans med uppdragsgivaren och gruppen kommer vi fram till vilka frågeställningar som ska diskuteras och vilket resultat vi ska komma fram till. Ibland har vi jobbat fram en visuell mall som vi utgår från.
- Gruppen samtalar utifrån de givna frågeställningarna. En av deltagarna utses till intern facilitator, som har ansvar för att rätt frågeställningar diskuteras och att gruppen har rätt fokus utifrån syftet. Jag själv ställer klargörande frågor och ser till att alla kommer till tals.
- Samtidigt som konversationerna pågår visualiserar jag det som sägs (och ibland markerar jag med bilder vad som inte sägs).
- Vid ett par tillfällen under mötet tittar vi tillsammans på bilderna och klustrar dem i olika teman. Vi letar tillsammans efter synliga mönster.
- Ofta leder denna process med grafisk facilitering till en visualisering av organisationen, kulturen, en typisk arbetsprocess eller ”way of working”, ett exempel på infographics.