GRAPHIC RECORDING

Graphic recording/visuell dokumentation handlar om att dokumentera möten och workshops genom att ”live-illustrera”, dvs ett slags visuellt simultantolkande av det som pågår i rummet. Ett annat ord för graphic recording är mötesritare och allt ifrån föreläsningar till workshops kan visualiseras. Bilderna som växer fram på stora papper eller digitalt från en iPad online, skapar ökad förståelse och ger deltagarna en konkret minnesbild av vad de varit med om och hur man kan ta arbetsprocessen vidare mot målen.
Exempel på områden: Visionsarbete, innovationsprocesser, forskning och utveckling, mål- och strategiarbete, affärsplan, värderingar, omvärldsanalys, storytelling.

Kontakta mig för upplägg och en bild av ditt nästa möte. Vad vill du synliggöra?

Läs artikeln i Harvard Business Review »

Graphic recording - Episerver Ascend Nordic

Graphic recording kan göras på stora eller små papper, eller som här på iPad.
Exemplet ovan är från Episerver Ascend Nordic i Ericsson Globe, november 2016. Uppdragsgivare: Creative Meetings.

Karin Grönberg färglägger trista möten

Hon färglägger trista möten
Trött på alla Powerpoint-presentationer på möten och konferenser? Nu finns andra sätt att visualisera sina idéer. Att ha en egen illustratör/graphic recorder som tecknar bilder av det som sker på mötena blir allt vanligare.

Läs artikel i SVD näringsliv »

Graphic recording som stöd i utvecklingsprocesser.

Klicka för större version.

Graphic recording som stöd i utvecklingsprocesser.

Graphic recording går lika bra att göra på papper, som digitalt och online. Processen för en digital graphic recording online kan se ut så här:

  1. Deltagarna checkar in. Jag är uppkopplad i god tid före mötets start för att ha kontroll över teknik och övrig kommunikation.
  2. Ibland arbetar jag i samma rum som facilitatorn/moderatorn och det tekniska support-teamet. Designen och upplägget beror på syftet med mötet och vilka mål som ska uppnås.
  3. Vid vissa tidpunkter under mötet – spontant eller planerat – visar jag hur bilden utvecklas. Det är viktigt för förståelsen att bilden skapas i en process och samarbete med deltagarna. Ingenting är förritat utom möjligtvis rubriken.
  4. Vid grupprumsövningar följer jag konversationerna men det är i plenum jag fångar vad deltagarna delar med sig av.
  5. Mötet avslutas oftast med att uppdragsgivaren, moderatorn och jag reflekterar över bilden. Den färdiga bilden blir ett stöd i att sammanfatta.

När jag använder graphic recording i utvecklingsprocesser kan ett upplägg se ut såhär:

Gruppen samtalar utifrån överenskomna frågeställningar. Det är viktigt att en person utses att ansvara för processen, dvs själva facilitatorrollen: facilitatorn ansvarar för att samtalen har rätt fokus, ser till att alla kommer till tals och att flera perspektiv får plats. Facilitatorn kan vara intern eller extern.
Under tiden gruppen samtalar lyssnar jag aktivt till det som sägs och gör visuella tolkningar i form av skisser på papper.
Ibland behöver jag ställa klargörande frågor.

När jag använder graphic recording i utvecklingsprocesser

Klicka för större version.

Nu är det dags för en visuell återkoppling. Mitt mål är att deltagarna ska känna igen diskussionen och de teman som kommit fram. Alla skisserna läggs på ett bord och deltagarna hjälps åt att klustra bilderna utifrån det som är viktigt att utforska. Vad ser vi? Vad saknas? Hur pratar vi? Vad är det vi inte pratar om? Finns en röd tråd i diskussionen?

Det är i detta läge man kan få syn på guldkornen. De viktiga saker som sägs men som ofta faller ner till marken som en snöflinga, eftersom man inte förstod att det var viktigt just när orden uttalades.

Visuell återkoppling

Klicka för större version.